Firsthamster

din pasiune pentru hamsteri

Hamsterii sirieni (M. auratus)

Mesocricetus auratus - Hamsterul sirian

Hamsterul sirian – Mesocricetus auratus – mai este denumit si “hamster auriu” datorita culorii brun-aurii pe care o are in salbaticie. Aceasta culoare il ajuta sa se camufleze in regiunile semidesertice din care provine. Deoarece in prezent s-au obtinut peste 40 variante de culori diferite de la alb pana la negru denumirea de “hamster auriu” mai este folosita decat pentru a denumi specia originala. Aceste variante coloristice au fost incadrate in doua mari categorii: Agouti (care mai pastreaza marca originala) si Self. Agouti prezinta ca varietati de culoare: auriu, scortisoara, ruginiu, gri inchis, gri deschis, gri argintiu, galben. Self prezinta ca varietati de culoare: crem, alb, negru, fumuriu. In mod obisnuit hamsterii sirieni au blana scurta insa cu ajutorul inmultirii selective s-au obtinut si varietati cu blana lunga sau chiar fara blana.

Hamsterul sirian este specia de hamster cel mai frecvent crescuta in captivitate si ajunge la o lungime de 17-18 cm si la o greutate de 200g. El are corpul indesat, o coada foarte scurta si blana deasa. Ca si majoritatea membrilor subfamiliei Cricetinae, hamsterul sirian are falcile sub forma unor buzunare extensibile, care se întind de la obraji pâna la umeri. Cel mai simplu mod de a spune dacă un hamster este de natură siriană sau nu este dupa labuţele lor. Membrele nu sunt acoperite cu par si prezinta patru degete la membrele anterioare si cinci la cele posterioare.

Hamsterii sunt omnivori hranindu-se cu seminte, legume si fructe. În sălbăticie, hamsterii aduna provizii în buzunarele obrajilor folosindu-le pe post de pungi pentru transportul alimentelor si asternutului pâna la vizuină. Ei pot stoca o cantitate remarcabilă de alimente în obraji de pana la jumatate din greutatea sa corporala. Dacă mâncarea este abundentă, aceştia o vor stoca în cantităţi mari – au existat cazuri in care s-au raportat 25 kg de cereale găsite în scorbura unui singur hamster.

Hamsterul sirian este un animal nocturn ce isi incepe activitatea odata cu lasarea serii. Ziua marea majoritate a timpului stau bagati in culcus si dorm deci nu este indicat sa-i trezim. Desi se crede ca hamsterii sunt animalute mici si lenese, de fapt sunt extrem de activi mai ales in timpul noptii. In general este bine sa-i oferim o cuşcă mare, deoarece sunt foarte energici şi au nevoie de mult spatiu pentru a alerga. De asemenea este foarte indicata prezenta unei rotite in cusca/acvariu.

Hamsterul sirian traieste in general singur, in tunele adanci care ii ofera o temperatura mai scazuta si o umiditate mai mare decat mediul din desert. Ei sunt animale solitare si extrem de teritoriale şi de aceea se pot lupta intre ei. Excepţiile apar atunci când punem impreuna o femelă în calduri cu un mascul dar chiar şi aşa dupa împerechere femela va ataca masculul. Chiar şi fraţii şi surorile, ajunse la maturitate, se pot ataca intre ei. În captivitate, puii trebuiesc separaţi de mama lor după 4 săptămâni, şi pot fi tinuti împreună doar pentru înca 3 săptămâni, până la maturitate sexuala, dupa care trebuiesc separaţi pe sexe. Dupa varsta de 8-10 saptamani este recomandat sa-i adapostim in acvarii sau custi separate in caz contrar putandu-se rani grav sau chiar sa se omoare.

Hamsterii isi ating maturitatea sexuala la varsta de 5-7 saptamani si inceteaza sa se reproduca dupa implinirea varstei de 12-14 luni. Femelele de hamster mature sexual intră în perioada fertilă (estru) la fiecare patru zile deci gestatiile sunt imposibil de evitat in cazul in care gazduiti o pereche in aceeasi cusca. Hamsteri sirieni au cea mai scurtă perioadă de gestaţie dintre toate mamiferele placentare, de numai 16 – 18 zile. Ei pot produce un numar impresionant de pui de pâna la 20 pui, cantitatea medie situându-se între 8 – 10 pui. Dacă o mamă hamster este lipsită de experienţă sau se simte ameninţată, si-ar putea abandona sau chiar manca puii.

Sirienii au glande de parfum pe fiecare sold. Ca si alte mamifere sirianul foloseste parfumul glandelor sale ca mijloc de marcare al teritoriului prin frecarea de obiectele verticale. La femele cel de-al doilea rol al acestor glande este de a semnaliza perioada fertila (estru) prin emanarea unui miros specific ce atrage masculii. Ocazional aceste glande secreta o substanta adeziva care este mai vizibila la masculi.

Hamsterul sirian este un bun animal de casa si indeajuns de usor de crescut pentru a fi lasat sub supravegherea unui copil. Totusi trebuie avut grija cu ei deoarece au tendinta de a musca atunci cand sunt tinuti in mana intr-un mod nepotrivit, cand sunt bruscati sau raniti. In medie durata de viata este de 2-2.5 ani desi exista cazuri in care au ajuns pana la varsta de 3-4 ani.

The Amazing cute Hamster Storing Food

Hamster Gathering Food

36 thoughts on “Hamsterii sirieni (M. auratus)

  1. As avea o intrebare: Femela mea, hamster pitic sirian, a nascut 6 pui. Unul insa l-a dat deoparte la o zi dupa nastere. Am crezut ca ii v-a muta pe toti, dar nu a facut-o. A lasat micutul acolo si ea sta cu ceilalti hamsteri. As vrea sa stiu ce se intampla cu puiul sau de ce se intampla asa ceva. 😦

  2. Cel mai indicat ar fi sa nu intervii. Femela are obiceiul sa indeparteze puii bolnavi. Daca totusi vrei sa faci ceva poti sa incerci sa muti puiul inapoi in cuib cu ajutorul unei lingurite de plastic. Ideea e sa nu pui mana pe el si sa nu sperii femela deoarece este posibil sa-si manance puii. Ca sa nu sperii femela ai putea sa faci operatiunea cu lingurita in timp ce femela este in afara cuibului (eventual in timp ce mananca).

  3. Victo, pai, nu sunt experta in hamsteri sirieni caci eu am pitici rusesti, dar cred ca hamsterita ta a mirosiit ca acel pui pe care l-a dat deoparte e bolnav si poate contamina ceilalti pui. Si probabil prefera sa il omoare pe el decat sa moara totii puii. ak eu nu stiu dar………presupun

  4. eu am doua specii de hamsterii si as vrea sa ii imperecez dar nu pot pentru ca unul e mai mare si o bate pe cealalta mai mica cu care vreau sa il imperecez

  5. Io am un hamster..sirian doarme mai tot timpul si nush dc .. ma puteti ajuta cu cateva sugestiii?

  6. am doi hamsteri unu albu cu negru nu stiu ce rasa este iar o femela sirian auriu. si sunt foarte speriati cum sa ii imblanzesc?

  7. Pingback: Firsthamster

  8. sunt !andrei, si am si eu un hamnstar sirian. este atat de pufos si de dulce. dar ce pacat ca,traiesc asa putin!!!!!!!!!!!

  9. Eu as spune sa nui atinci poate a simtit mirosul tau

  10. Daca la separat sa il duci de acolo si sa il dai la pisica in caz daca ai ,ca puiul e bolnav si ii inbolnaveste si pe ceilalti .Fa repede astfel puiul va suferii si iti vor muri cu totii.

  11. si ej am un amster femela cum imi dau seama daca e gestanta ?

  12. as vrea sa cumpar un hamster sirian… doar ca eu ma atasez foarte repede si mult, nu stiu daca o sa fie bine atunci cand va veni timpul sa moara…

  13. Am o femela de hamster sirian in varsta de 1 an si 2 luni nu mai poate sa faca o serie de pui? a avut un partener insa dupa ce sa imperecheat nu la mai lasat in cusca , dar nu a fatat si oare esteposibil sa nu fie fertila?

  14. cine are o femela de sirian sa o imperecheze cu al meu

    am un macul un an alb-negru asa as vrea sa fie si femela

    o vreau doar pentru imperechere

  15. Am si eu un astfel de hamster l-am luat ieri si ieri a plouat si l-am adus acasa intr-o cutie de pantofi(cu gauri)iar azi mi-e frica sa nu se fi imbolnavit cand se trezeste un ochi il tine intre deschis dar dupa aceea il dechide de tot am motive sa ma ingrijorez in privinta racelii?(cand l-am adus acasa alerga pe rotita si era fericit/a,,, iar cutia o tineam invelita in geaca mea lasand sa intre aer,,,si inca un lucru important cum imi dau seama daca e baiat sau fetita???)

    • Nu este bine. Daca s-a udat hamsterul, isi pierde uleiurile din blanita si poate muri de frig.
      Daca iti moare hamsterul, cumpara altul cand nu ploua. Si ai grija sa nu mai fie udat!!!

  16. OAU.
    Hamsterii obisnuiti sunt mai mari decat cei pitici!!! Poate ca un hamster obisnuit il va manca pe cel pitic…
    Voi ce credeti?
    (eu cam cred XD)

  17. am un hamster sirian ,nu stiu de ce bea putina apa pe zi

  18. Nu stiu daca e adevarat ca hamsterul sirian creste vreo 17-18 centimetri?

  19. deoarece hamsteri sunt animale nocturne cand tu esti treaz el doarme si cand tu dormi el se joaca

  20. Salut!
    Care este mai bun hamsterul sirian sau hamsterul pitic?

  21. Salut sunt alberto si am o intrebare hamsterii sirieni toti ajung asa mari ? am si eu unu si nu mi ar place sa ajunga asa mare :)))))

  22. Buna ziua. Am si eu un hamster sirian si de vre-o doua zile i s-au umflat foarte tare labutele din spate…dak stie cineva ce ar putea fi , astept un raspuns pe adresa de email..bogdan_bobo13@yahoo.com..Va multumesc

  23. Eu am un hamstre sirian pana la ce varsta traiesc?😭😭😭😦😦

  24. Eu am un hamstre sirian pana la ce varsta traiesc?😭😭😭😦😦

  25. un hamster traeste pana la 7ani max dar… e binisoe sii credetima am si eu unul si tot asa incearca sa faca provizii!!!!!

  26. Eu am un hamster sirian numit Snow,are 6-7 luni si as vrea sa ii iau un alt amic hamster.E bine sa o fac?

  27. As dori sa stiu hamsterul femela sirian nu face pui daca nu o imperchez nu?!!
    Pt. Nu as dori pui. A si cum îmi dau seama dacă va naște ?

  28. Si eu am un hamster sirian, dar este foarte grasut si credem ca are pui. Dar tot am nelamuriri.

Leave a comment