Firsthamster

din pasiune pentru hamsteri

Hamsterii chinezesti (C. griseus)

hamsterul chinezesc

Istoricul si originea

Hamsterul chinezesc – Cricetus griseus – este originar din deserturile din nordul Chinei si Mongolia. Hamsterul chinezesc si-a facut prima oara aparitia in Statele Unite inca din 1919. Dupa 1960 a fost introdus pe piata animalelor de companie dar si-au pierdut treptat din popularitate in ultimii ani datorita dificultatii de imperechere in captivitate a acestei specii si/sau a asemanarii izbitoare cu sobolanii. Desi nu mai sunt atat de raspanditi in randul crescatorilor ei nu trebuie dati uitarii intrucat sunt animalute de companie extraordinare.

Aspectul exterior si dimensiunile

Hamsterul chinezesc are circa 7,5-10 cm lungime si o greutate corporala in jur de 40-75 grame. El seamana foarte bine cu un soricel, avand coada lunga si corpul si botul inguste. Femela este mai mica in comparatie cu masculul. Membrele anterioare sunt prevazute cu patru degete, in timp ce cele posterioare prezinta cate cinci degete. Dintii hamsterului chinezesc sunt de culoare galbuie.

In general, hamsterii chinezesti sunt de culoare maro cenusiu, cu o dunga dorsala, evidenta, de culoare neagra. Abdomenul este albicios. Ochii sunt negri, iar urechile sunt gri. Exemplarele tinere au tendinta de a fi mai cenusii decat adultii.

La inceputul anilor 1980, o mutatie a acestei specii s-a produs intr-o universitate din Marea Britanie. Aceasta varietate cu pete albe are o culoare de fond obisnuita, dar este „peticita” cu alb pe spate. Pana acum, aceasta este singura mutatie descoperita.

Personalitatea si comportamentul

In libertate, hamsterii chinezesti isi sapa tunele in care se odihnesc pe timpul zilei, trezindu-se doar pentru perioade scurte. In amurg, se trezesc devenind activi pe tot parcursul noptii. Vazul lor este slab, dar mirosul si auzul sunt foarte bine dezvoltate, constituind adevarate ajutoare in recunoasterea confratilor si a mediului inconjurator.

Hamsterii chinezesti sunt animalute timide, dar sociabile, mergandu-le cel mai bine in perechi sau in colonii mici. Nu devin mai agresivi sau mai putin longevivi daca sunt crescuti singuri, dar vor fi mai putin activi. Hamsterii chinezesti sunt mult mai usor de grupat pe perechi ca adulti decat oricare alti hamsteri, dar unele femele pot avea o antipatie puternica pentru anumiti masculi, putandu-i chiar ucide, in special in perioada de gestatie.

Ideal este ca perechile sau grupurile sa fie formate cand hamsterii au varste fragede pentru a se acomoda mult mai usor inainte de declansarea instinctului teritorial. Perechile cele mai reusite sunt formate din doua femele.

Hamsterii chinezesti sunt animale nocturne care-si desfasoara majoritatea activitatilor pe timpul noptii. In captivitate, in timp, ei incep sa fie activi si in anumite perioade ale zilei. De asemenea, hamsterul chinezesc este extrem de timid si ager, miscandu-se cu o rapiditate uimitoare, ceea ce-l face deseori greu de prins.

In comparatie cu alte specii de hamsteri, hamsterul chinezesc este un foarte bun catarator, utilizandu-si coada pentru a se echilibra.

Adapostirea

Datorita corpurilor lor mititele, hamsterii chinezesti pot fi dificil de gazduit intrucat au tendita de a se furisa cu o abilitate extraordinara printre zabrelele custilor confectionate pentru majoritatea hamsterilor. Pentru a preintampina evadarile se recomanda utilizarea unui acvariu. Dimensiunile ideale ale acvariului pentru o pereche sunt 30x30x30 cm.

Hamsterul are nevoie de spatiu pentru a face miscare, un strat gros de rumegus ca asternut si un locusor linistit pentru a se odihni pe timpul zilei. Intreaga cusca trebuie curatata cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, dar talasul umed si resturile de alimente trebuie indepartate zilnic.

Hamsterii sunt constructori activi de culcusuri, astfel ca un strat gros de asternut din rumegus sau talas (nu de cedru sau pin) trebuie asezat pe podeaua custii acestora. Rumegusul prea fin trebuie evitat intrucat acesta le irita ochisorii si mucoasele. O cutie pentru culcus ii va asigura hamsterului un locusor in care sa se poata retrage, dar ea va trebui periodic verificata si curatata de resturile de alimente pe care hamsterul le cara si le depoziteaza cu entuziasm.

Cusca trebuie plasata intr-un loc temperat si uscat, cu o temperatura ambientala constanta, departe de lumina solara directa si de curentii de aer. In cusca se vor plasa diferite jucarii si o rotita pentru exercitii. Rotita trebuie sa aiba podeaua continua, fara traverse in care hamsterul si-ar putea prinde piciorusele sau coada.

Daca doriti sa-i oferiti cateva clipe de „libertate” in intimitatea caminului dumneavoastra, la magazinele de specialitate veti gasi niste bile de dimensiuni rezonabile, cu orificii de aerisire si cu un orificiu mai mare dotat cu sistem de inchidere prin care sa puteti introduce hamsterul. Instalat in aceasta bila, hamsterul dumneavoastra este pregatit pentru a va inspecta casa, fara sa existe nici un risc de a se rani sau de a va produce pagube in locuinta.

Hranirea

Hamsterul chinezesc trebuie hranit cu un meniu complet special conceput pentru hamsteri care contine diferite cereale, seminte si fulgi de vegetale. Hamsterilor chinezesti le plac mai mult fructele si verdeturile proaspete decat oricaror altor specii de hamsteri. Le puteti oferi broccoli, mar, mazare in pastaie, pepene si alte legume proaspete.

De asemenea, nu fiti prea surprinsi daca veti sesiza ca hamsterul dumneavoastra isi consuma propriile fecale. Lui ii este foarte dificil sa-si extraga toti nutrientii de care are nevoie din alimente la prima trecere a acestora prin tubul digestiv. Apa proaspata trebuie asigurata in permanenta, de preferat intr-un dozator cu picurator, si trebuie schimbata in fiecare zi.

Desi nu va va veni sa credeti, hamsterii chinezesti sunt omnivori. Asftel, in afara regimului vegetarian, ei pot fi hraniti cu greieri, viermi de carne, dar niciodata in cantitati mari, ci doar ca recompensa. Nu-i oferiti hamsterului dumneavoastra chinezesc ciocolata, alimente prajite, sarate, dulciuri sau resturi alimentare.

Deoarece incisivii hamsterilor au crestere continua se recomanda plasarea in cusca a unor ramurele pe care sa le poata rontai. Ramurelele de salcie sau alun, care nu au fost vopsite sau tratate cu substante pesticide sau alte chimicale pot fi utilizate cu succes. Evitati lemnul de cedru sau pin ale caror uleiuri pot induce probleme severe de sanatate.

Suplimentele vitaminice si cele de baza de calciu si alte minerale sunt la fel de importante. Acestea se pot administra in apa de baut sau pot fi asigurate sub forma unor pietre cu minerale pe care le puteti plasa in cusca, in special in timpul gestatiei sau a perioadei de crestere.

Aspecte particulare

Unele femele au tendinta de a rontai si de a musca coada si regiunea genitala a masculilor. Acest lucru se intampla mult mai rar atunci cand o roata pentru exercitii este plasata in cusca, aceasta oferindu-i femelei posibilitatea de a-si mai estompa din agresivitate.

Hamsterii chinezesti sunt animalute foarte usor de manipulat si rareori musca. Exemplarele care nu sunt obisnuite sa fie manipulate sau cele speriate au tendinta de a-si goli foarte rapid vezicile lor urinare destul de voluminoase.

Fiind o specie nordica, hamsterii chinezesti tolereaza bine frigul, mult mai bine decat caldura.

Sexarea hamsterului chinezesc

Sexarea hamsterilor poate fi dificila, in special daca avem de-a face cu exemplare tinere sau daca nu avem exemplare de sex diferit pentru a le compara.

Hamsterul va fi tinut cu burtica in sus si pe verticala astfel incat daca este mascul sa poata fi evidentiate bursele testiculare. Cea mai sigura metoda de stabilire a sexului unui hamster este vizualizarea distantei anogenitale. Aceasta este distanta dintre orificiul genital (orificiul penian la mascul si orificiile urinar si vaginal la femela) si anus. Aceasta distanta este mai mica la femele in comparatie cu masculii. In realitate, aceste orificii pot fi dificil de sesizat la femele, in timp ce ele sunt separate de 1,5 cm la mascul.

Femelele sunt mai mici decat masculii si au cate 8 mamele. Numai femelele au mamele. Extremitatea posterioara a mascului are tendinta de a fi mai alungita si mai rotunjita in comparatie cu femelele. Masculii adesea prezinta un scotum voluminos ocupat de testicule in jurul varstei de 4 saptamani, desi de multe ori testiculele pot fi retractate.

Activitatea sexuala

Maturitatea corporala este atinsa la varsta de 5-6 saptamani, iar cea sexuala in jurul varstei de 2-3 luni.
Perioada de gestatie la hamsterul chinezesc este de 18-30 zile, dar, in medie, este de 21 zile, femela fatand in medie 4 pui.

Puii se nasc lipsiti de par si cu ochii lipiti. Ochii se deschid in jurul varstei de 16 zile si pot fi intarcati la 3-4 saptamani.
Puii pot fi manipulati in jurul varstei de 3-4 saptamani.

Speranta medie de viata a hamsterului chinezesc este de 2 ½ – 3 ani, desi au fost raportate exemplare care au supravietuit pana la varsta de 4 ani.

Hibernarea

Hibernarea debuteaza atunci cand temperatura mediului ambiant scade sub 8-10 grade C. Multi sunt de parere ca hamsterul chinezesc de fapt nu intra intr-o hibernare in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba intra intr-o stare de moleseala.

Hamsterul isi diminueaza functiile vitale (respiratia si frecventa cardiaca), devine aproape inactiv si mofturos la mancare sau nu mai mananca deloc. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa mariti temperatura mediului ambiant si sa o mentineti constanta.

Advertisements

One thought on “Hamsterii chinezesti (C. griseus)

  1. Pingback: Firsthamster

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s