Firsthamster

din pasiune pentru hamsteri

Hamsterii, animale de companie ideale

2 Comments

Pentru cei care nu cunosc prea multe despre aceste mici rozatoare, ne-am gandit ca niste sfaturi utile sunt binevenite, mai ales pentru aceia dintre voi care vor sa achizitioneze un hamster.

Hamsterii sunt minunate animale de companie atunci cand sunt ingrijite in mod corespunzator. Hamsterii sunt mamifere din familia rozatoarelor. Ei sunt animale nocturne, preferand sa doarma ziua. Desi se crede ca hamsterii sunt animalute mici si lenese, de fapt sunt extrem de activi mai ales in timpul noptii. In salbaticie, de obicei traiesc in regiuni semi-desertice, in vizuini lungi, formate din multe camere. Una dintre caracteristicile lor cheie este prezenta pungilor situate de o parte si de alta a capului, care ii faciliteaza transportul puilor si al hranei in cuib.

Cresterea lor ca “soareci de casa” a inceput acum 50 de ani, in prezent numarul celor care au in grija aceste simpatice rozatoare fiind foarte mare. Hamsterii sunt animale blande, foarte sociabile, atasate fata de stapani, deloc agresive fata de copii si nepretentioase in ceea ce priveste hrana. Hamsterii sunt populari ca animale de casa datorita dimensiunilor mici, comportamentului docil, jucaus si naturii lor iscoditoare si exploratoare. Cu toate acestea comportamentul poate depinde de la un hamster la altul, unii putand fi mai predispusi la speriat, guitat si chiar muscat. De aceea trebuie invatati de mici cu atingerea stapanului, care trebuie sa-i mangaie usor si cat mai des. Unii proprietari de hamsteri ii considera mai atractivi decat alte specii de rozatoare de companie cum ar fi sobolanii sau soarecii datorita lipsei cozii.

Cea mai cunoscuta de specie de hamster este syrian hamster (Mesocricetus auratus), fiind cea mai des intalnita specie printre posesorii de hamsteri. Specia salbatica are blana scurta de o culoare aurie de unde ii deriva si numele de hamster auriu. Datorita incrucisarilor selective astazi exista foarte multe variante coloristice chiar si variante cu părul lung (angora) ce necesită o atenţie deosebită.

Alte specii de hamsteri care sunt ţinuti ca animale de companie sunt cele patru specii de hamster pitic. Hamsterul pitic Campbell (Phodopus campbelli) este cea mai comună dintre cele patru. Hamsterul pitic alb de iarna (Phodopus sungorus) in perioada de iarna isi poate schimba blana, colorandu-se in alb. Hamsterul pitic Roborovski (Phodopus roborovskii) este extrem de mic şi rapid. Hamsterul chinezesc (Cricetulus griseus), este unul dintre putinele specii de hamster cu coada lunga (aprox. 4 cm).

2 thoughts on “Hamsterii, animale de companie ideale

  1. Va rog spunețim ce pot face hamsterului meu pitic rusesc daca are o mica umflatura in zona genitala ,e singur,si nu pare sa mai faca nici excremente !

  2. sper ca intre timp blanosul tau si-a revenit. dar, in cazurile astea ,animalutele ar trebui sa ajunga la veterinar. cat mai repede!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s